tiistai 18. maaliskuuta 2014

Fionan ratsutus

Kuulumisia, viimein!! Ei oo oikein ollut mitään kerrottavaa, normiarkea vaan. Hevoset on talven aikana vuoltu ja kengitetty, Thalik rokotettu (ja taas meni metsään, sieltä on jäänyt se puolen vuoden vahviste pois) ja Marika (Hirnuva Hammas) kävi hoitamassa heppojen hampaat. Ja ratsastipa Nelli kerran Thalikillakin, ilman että kukaan piti tytöstä kiinni! Juu, minä olen pikkusen varovainen, toisten hevostätien lapset on saanut ratsastaa jo paljon enemmän ;O)Mutta tänään sitten tuli jotain kirjoittamisen arvoistakin ;O))
Oon yrittänyt jo pitkään saada Fionaa Mervin (Horse&Power Training) ratsastettavaksi, mutta joko en ole päässyt lähtemään maneesille tai sitten mulla on ollut koulupäivä, kun Mervi on liikkunut täälläpäin. Tänään kuitenkin saatiin ex tempore onnistumaan meillä kotona Fionan ratsutus! Mulla ei ollut autoa tänään, ettei päästy maneesille, mutta se ei onneksi ollut mikään este!

Nellin kans oltiin kahdestaan kotona ja haettiin hepat talliin. Fionasta on tullut soppeli talutushevonen Nellille, se kun seuraa niin tarkkaan pienen tytön liikkeitä. Thalikilla ajatukset on enemmän ruoan perään, niin se tahtoo jäädä napsimaan jäisiä ruohonkorsia aina johonkin :PMulla oli ajatuksena laittaa satulaksi Freemax, mutta padihuovan kans se olikin tosi leveän tuntuinen. En halunnut laittaa painetta tasaavaa huopaa alle, joten pitänee hommata siihen kapeampi etukaari. Äkkiä sitten kaivamaan länkkärihuopaa ja länkkärisatulaa tammalle. Suitsitus oli kuitenkin enemmän englantilainen ;O) Tämä kuvaa hyvin sitä, etten tiedä, tuleeko Fionasta kouluratsu vai westernhevonen :P Varmaan molempia!

Mervi tulikin juuri, kun olin saanut hepan kuntoon. Fionan lampaankarvainen westernvyö sais olla kuulemma vielä pidempi, note to self! Tamma sai naruriimun+pitkän köyden vielä varusteeksi ja mentiin pellolle. Ensin oli juoksutusta. Fifin oli hankala ymmärtää alkuun, et miksi huiskitaan köydellä ;O) Ei se sitä pelännyt kuitenkaan, laittoi suunnilleen silmät kiinni ja sanoi, että tuuleta vaan :D Note to self, opeta tamma myöskin kävelemään liinassa, ei pelkästään juoksemaan ;O)Sitten oli satulan taputtelua, jalustimien heiluttelua, ohjilla myötäämistä ja sen sellaisia harjoituksia. Fiona näytti olevan tosi huono aluksi myötäämään, mutta varmaan sekin vähän heikensi, ettei sillä oo talven aikana paljon kuolaimetkaan ollu suussa! Kun nämä asiat meni läpi, oli aika ruveta kiipeämään satulaan! Ja sehän tehtiin tietenkin molemmilta puolilta! Ekan kerran, kun Mervi kiipesi "väärältä" puolelta, meinas tamma lähteä livohkaan. Mutta kun ohja pidetään hyvin niin, että hevonen on taivutettu ratsastajaan päin, ei se pääse karkuun! Note to self, opeta selkäännousua molemmilta puolilta! *varmaan vaikeampi itelle ku hevoselle!*

Ratsastettaessa paljon ympyröitä molempiin suuntiin, niin saadaan hevonen heti ratsastettua rennommaksi, pehmeämmäksi ja muoto oikeaan suuntaan. Ja siinä on myös nopea napata hevonen yhden ohjan pysähdykseen, jos se meinaa lähteä livohkaan! Eli nämä myös ohjeeksi itselle!! Lopulta tamma rupes rentoutumaan ja siihen oli hyvä lopettaa! Vaikeinta taisi olla tavallinen pysäytys, meinasi tamma mennä ensin aika kevyeksi edestä, mutta hiljalleen se kesti paineen suussakin. Isoa painetta sille ei laitettu missään vaiheessa, eikä se sitä tarvikaan, kun ymmärtää, mistä on kysymys!

Nyt pitäisi rohkaistua itsekin ratsastamaan käynnissä tammaa! Kivempi nyt, kun näkee, millaisia harjoituksia kannattaa tehdä. Koska vaikka Fiona täyttääkin jo 8 vuotta, on se tässä koulutusvaiheessa vasta "nuori hevonen"!


Kaikki kuvat: http://univiidakko.kuvat.fi/kuvat/v.+2014/Fionan+ratsutus+18.3.2014/

14 kommenttia:

 1. Siintä se lähtee, hyvältä näyttää ainakin =) Rohkeasti vaan ratsaille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin hyvät eväät on nyt saatu jatkaa eteenpäin =)

   Poista
 2. Hienolta näyttää! Häntä niin arabimaisesti koholla :)
  tästä on varmasti mukava jatkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kyllä loppujen lopulta meni!
   Fiona ei taida osatakaan paljon liikkua häntä alhaalla ;D

   Poista
 3. Daisy on lähdössä syksyllä Merville vähäksi aikaa, kiva lukea että olit tyytyväinen! Väärältä puolelta selkäytyminen on tosi vaikeaa, onneksi nuo ei ole mitään jättiläisiä 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No katsohan! Varmasti hyvä keikka tulee Daisylle, Mervi on hyvä kouluttamaan =)
   Joo hyvä kun oikealta puolelta pääsee selkään, saati väärältä xD

   Poista
 4. Hyvältä näyttää! Ei muutaku ite kyytiin ja toistaa sama perässä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpommin sanottu kuin tehty ;D
   Näyttäis tuo ajanpuute olevan esteenä, saati et sais lapsen jonnekin pois jaloista!

   Poista
 5. Kivoja kuvia maaliskuun "hangilta"!! Mielenkiintoista seurata Fionan ratsukoulutusta eli juttuja sitten vain pitkin matkaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, nimenomaan hangilta! Tuona päivänä jopa oli kuitenkin vähän lunta! Tai jämät lumista!
   Yritän jaksaa kertoilla, on tämä ratsuttaminen vähän erilaista kuin ravihevosella (=satula selkään ja menoksi ;D ) :D

   Poista
 6. Heippa! Kiva postaus! Täälläkin jäädään mielenkiinnolla ja opiksi seuraamaan kehitystä. Poitsulla ajattelin aloittaa, kunhan vähän kuivahtaisi maa. Saas nähdä kuinka akan käy, kun ihan nollasta lähdetään, turvaliiviä olen tässä katsellut ;)

  Onko mammalla kaikki aiemmat ratsun opit unohtuneet, onhan siitä jo 3 vuotta, kun ratsutuksessa oli? Onko sillä kukaan ratsastanut tässä välissä?

  Mäkkäristä on muuten pari kuvaa viimekesältä täällä: http://www.anvianet.fi/hevoskuvat/Makkari2.html Eka ja kolmas kuva ovat edelliskesältä, toinen ja neljäs viimekesältä. Kuvien otossa on aikalailla tasan vuosi väliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiva kuulla teistäkin!
   Totta tosiaan, sehän on Mäkkärikin jo sen ikäinen, että kohta silläkin saa ratsastaa :D Toivottavasti pääsette hyvin alkuun =)

   Mä oon ihan pari kertaa pienesti mennyt Fionalla tässä välissä, eipä sillä sen kummemmin ole ratsastettu! Pohkeet se kuitenkin tuntui muistavan, muuten tuntuu vähän uudelta ja ihmeelliseltä koko ratsastushomma ;O)

   Kiitos kuvista, on se vain niin äiteensä näköinen poika!!! Rapsutuksia Mäkkärille =)

   Poista
 7. Neljähän tuo nyt täyttää näinä päivinä, näin se aika kuluu :) Mäkkärin bestis (Piruett) täyttää huomenna 29 v, pitänee jotain porkkanakkuhommelia kehitellä :)

  Meinasin lähettää sulle puhelimeen esimerkkikuvan siitä, miksi Mäkkäristä on niin vaikea saada kuvia, muttei mulla ollutkaan sun numeroa :( Oli ilmeisesti tallennettuna vanhan puhelimen muistiin :(

  Ootko päässyt ratsastamaan? Meillä on pohjat kuivuneet ja tarkoitus olikin pääsiäisenä selkäytyä ensimmäisen kerran, mutta täällä oli niin järkyttävä tuuli, etten tohtinut, Muutenkin vähän "tuulella käyvää" sorttia tuo nuorukainen, joten ajattelin jättää tyynempiin keleihin nämä opiskelut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt mä sen sitten muistan, kun on meidän tytön ikäinen! Mikä päivä Mäkkäri on syntynyt?
   Ajatella, Mäkkärin bestis on jo tuon ikäinen, myöhästyneet onnittelut!!

   Heh, taitaa olla samanlainen lähentelijä kuin Fiona ;O) Mä yritän jossain vaiheessa laittaa sulle viestinä mun numeron, sun numero varmaan on kuitenkin vielä' sama? Ja jos en muista, niin seuraavassa lehdessähän se on sitten taas ;O))

   Vähän oon ratsastanut ja samanlaisia tuulipäitä täälläkin ;D Suosiolla jättää väliin, kun oikein tuulee...!! Tai Thalik ainakin :P

   Poista