maanantai 14. syyskuuta 2015

Monenlaista touhuilua

Thalikilla oon nyt päässyt ratsastelemaan, ollaan lähinnä menty yhtä peltotietä ja kierretty meidän peltoja sen mukaan, kun siellä on pohjat antanut periksi. Aika kuivaa onneksi on, että voi edes jossain mennä! Ruuna rupes mulle esitteleen pyörähdän-kotiinpäin-temppua, niin rupesin pitämään kouluraippaa mukana. Se onkin toiminut ihan hyvin, ei sitä juurikaan tarvitse käyttää, kunhan on mukana! Kannukset on ollut ykkösvaihtoehto, mutta aina ne unohtuu taloon sisälle.. No nyt ne on laitettu saappaisiin kiinni, seuraava lenkki vedetään sitten kannuksilla ja ilman raippaa! Tosin edelleen on mielessä yhden aluevalmentajan sanat eräälle nuorelle, että aina kun mennään maastoon, pitää olla täysi "sotavarustus" päällä, ettei hevonen pääse oppimaan sitä, että se voi esim. kääntyä kotia milloin haluaa tms.


Thalikia oon myös nyt kotona lastannut traileriin, että pääsis pitkästä aikaa maneesille ja paremmille maastoreiteille. Kyllähän se ruuna sinne traileriin menee. Ja sunnuntai-iltana se sinne jäikin tosi hienosti, seisoi pitkiäkin aikoja ihan nätisti. Vaikka itse seisoin lastaussillalla enkä vieressä. Mutta takapuomia ei saa laitettua, silloin se sinkaisee ulos. Välillä rauhallisemmin, välillä vauhdilla. Kyllä voi olla rasittavaa. Umeåssahan se oli helppoa, kun takapuomi kääntyi sivulle, niin ei tarvinut kuin kääntää se taakse ja saada laitettua kiinni. Mutta kun Blomertissa on irroitettava takapuomi. Jos laittais väliseinän paikalleen (mulla on siis 1½ hevosen traileri), niin sitten ne takapuomi "roikkuis", ehkä se saattais olla helpompi nostaa paikalleen. Nyt kun mulla on koko traileriosa käytössä hevosella, niin takapuomi pitää nostaa kokonaan paikalleen, kun se puomi on koko trailerin levyinen.


Treeniä kai se vaatii vaan taas, kun on taukoa ollut. On vaan niin kamalan ärsyttävää, kun on lastausongelmainen hevonen, joka on ollut välillä jo ihan loistava lastattava, niin se heittäytyy aina tauon jälkeen ongelmaiseksi. Kun olis niin kiva harrastaa, kun pystyy. Mutta sitten se kaatuu siihen, että hevonen on inhottava lastata, niin menee maku koko hommasta. Kuulemma mun pitäis lopettaa Thalikin kans harrastaminen ja siirtyä Fionaan, koska se on järkevämpi lastata <--- kotona kuultua..!!Fiona ei oo tehnyt muuta kuin syönyt ja juoksuttanut kavereita laitumella. Mutta ehkä mun tosiaan pitäis ruveta sillä vaan ratsastamaan, kun tuo ruuna on tollainen, että se haluaa vaan olla kotona!Honeylla kävin ajamassa yksin pitkästä aikaa, ai että se on hauskaa hommaa! Saa mennä vähän reippaammin, kun ei oo tyttö kyydissä! Ei haittaa pellon pomputkaan ollenkaan, heh heh! Ja se tosiaan nostaa laukan kärryjen edessäkin käskystä! Ajolenkin jälkeen oon yleensä vähän ohjasajanut vielä pihalla. Se tosin olis ehkä fiksumpaa jossain kentällä, kun se on ehkä vähän haahuilua sinne ja tänne muuten.

Thalik, Fiona ja Honey 10.9.2015
Yhtenä päivänä Nelli ratsasti ja poni oli aika porsas. Hyppyä ja pomppua riitti, energiaa oli ihan kamalasti! Sitten vielä lehmätkin tuli aidan viereen hyppelemään, kun käveltiin ohi! Vaan kun on aikuisten poni, niin lenkin jälkeen nappasin Honeylle juoksutusliinan ja juoksuttelin sitä molempiin suuntiin. Ja kyllä toimii!! Oikeasti niin mahtavaa, kun poni on ollut aikuisella koko ikänsä, niin sen kans voi tehdä hyvin samoja juttuja kuin hevosilla ja kaikki käy!

Pesulla 12.9.2015

Perjantai-iltana meillä oli koko kesän päätapahtumaan, Alavieskan heppamätsäriin (joka oli myös ainoa heppamätsäri näillä seuduilla, miksi?!), valmistautuminen! Poni pestiin Cowboy Magic-pesuaineella ja lämpimällä vedellä navetan pihalla. Letku ei ollut häävin pitkä, mutta kyllä se onneksi onnistui! Lopuksi poni kuivattiin ja laitettiin heppakirppikseltä ostettu loistava löytö, prinsessaloimi, päälle! Nukkumaan mennessä kävin vielä ottamassa loimen pois ja suihkuttelemassa selvityssuihketta karvaan. Vaikka toisin pelkäsin, aamulla oli kuiva ja sileäkarvainen poni odottamassa ja se pääsikin loimitettuna viettämään aamupäivää laitumelle...

Thalik ja Honey 13.9.2015

4 kommenttia:

 1. Auttaisiko tuohon lastausongelmaan, jos treenaisit ensin ihan pelkän puomin kanssa ilman lastausta, siis irrottaisit koko puomin trailerista ja harjoittelisit siihen suhtautumista ihan erikseen. Jos saisit hevosen ensin oppimaan, että puomin liikuttaminen sen takana, tai puomin kosketus peffaan tarkoittaa eteenpäin siirtymistä, ei taaksepäin. Ja sitten siirtyisit vähitellen harjoittelemaan asiaa trailerin lähellä, sitten lastaussillalla ja sitten vähitellen trailerissa. Oikeasta toiminnasta tietenkin aina palkka.

  Tiedän niin hyvin, miten ärsyttävää se on kun lastaus/kuljetusongelma hankaloittaa harrastamista. Oma jo edesmennyt ensimmäinen hevoseni oli lähes koko ikänsä enemmän tai vähemmän lastausongelmainen eikä siitä koskaan täydellisen toimivaa tullut (lastauksessa eikä monessa muussakaan asiassa). Mutta toisaalta kun on aikoinaa ongelmien kanssa paininut niin voi että miten nautinkaan nyt, kun kaikki viisi nykyistä hevostani ovat todella toimivia lastata ja kuljettaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!

   Tuota puomin kanssa touhuilua olenkin harrastanut, silitellyt sillä selkää ja takajalkoja jne. Välillä olen tehnyt sitä raipalla ja trailerissa ihan omalla kädelläkin. Ettei se heti sinkaisis, kun jotain koskee taakse.
   Hauskintahan tässä on, että siinä vaiheessa, kun trailerissa takapuomi on kiinni, Thalik ei saa hepulia. Se ei nojaa taaksepäin, eikä hermostu. Se ottaa askeleen taaksepäin - toteaa, että puomi on kiinni - ottaa askeleen takaisin eteenpäin ja jää odottamaan, mitä sitten tehdään! Ja kuljettaessahan se on aivan loistava, ei heilu, ei huoju, eikä potki eikä kuovi! Erikoinen hevonen ;D

   Silloin, kun on kuljettu paljon, lastaus on kestäny aina sen pari sekuntia. Joten tällainen taantuminen tauon aikana pistää aina hermot kireälle ;D Siksipä tuon pikkuponin kanssa onkin niin makeaa kulkea, kun sen voi taluttaa autoon miten vaan ja millon vaan :D

   Pitää jatkaa strategian hiomista, ehkä me jatketaan tuota puomihommaa kertomallasi tavalla. Toinen, mikä on auttanut, että etupuomin laskee alas, niin Thalik pääsee kävelemään pidemmälle traileriin sisälle. Tämä oli mieheni ajatus joskus pitkän lastaussession aikana ja sehän auttoi!

   Poista
 2. Pelkää raasu joutuvansa pois hyvästö hoidosta ni on todennut et pysyy siel mis ruokailuajallas pöydäs 😎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukas sitä nyt ruokaansa ja haaremiansa suostuis jättämään :D :D

   Poista