tiistai 20. syyskuuta 2011

Ruokatorventukos syksyllä 2006

Thalik tapahtuman jälkeisenä päivänä
Jonnalla oli ollut ikävä tapaus hevosensa kanssa. Meillä oli Thalikin kanssa sama homma viisi vuotta sitten, joten tässä lähinnä Jonnalle luettavaa!

17.9.2006 sunnuntai
Aamuruokinta ja hommien teko. Thalik vielä yksin ulos, josko iltapäivällä saatais pari tolppaa vaihdettua ja sähköpaimen haettua =O)

Puoli kolmen aikaan lastattiin Thalik traileriin (oli lainassa vielä poninhakureissulta). Matka maneesille ei ollut pitkä, ehkä noin 5 km.
Perillä odottikin melkoinen säikähdys, Thalik rupesi köhimään ja kakomaan ja vaahtoa/limaa puski suusta ja sieraimista tulemaan. Heti tajuttiin, että se oli vetänyt heiniä "väärään kurkkuun" tai sitten pureksimatta nielaissut heinämällin.

Odoteltiin omaa kengitysvuoroa ja Thalik kakoi kurkkuaan.. Tarkkailtiin tilannetta ja kengittäjä kerkes vuolla kaviot ja melkein toisen etujalan kengittää, kun soitin eläinlääkärin. Tilanne kun ei kauheasti helpottanut. Siinä vaiheessa onneksi hevosen olo rauhoittui, ainoastaan sieraimista tuli limaa enää välillä.

Ruunan kanssa jäätiin talliin odottamaan eläinlääkäriä, muuta lähtivät valmennustunnille maneesiin. Eläinlääkäri tulikin sitten. Kuunteli ensin hengitysääniä ym. Toista eläinlääkäriä konsultoituaan päätti letkuttaa, ettei ruokatorvessa ole tukoksia. Sitä ennen laitettiin kipupiikki ja vähän rauhoitusainetta suoneen, että pää pysyy letkutuksen ajan alhaalla. Eläinlääkäri työnsi kaksi kertaa letkun toooosi syvälle sieraimen kautta, mutta ei sieltä onneksi (enää?) mitään tukoksia tuntunut.

Thalik sai vielä viiden päivän penisilliinikuurin. Nyt ei auta kuin toivoa, ettei se vetänyt keuhkoihin mitään, siinähän on vielä keuhkokuumeen vaara.. =/ Eläinlääkärin hoidettua Thalik ja rauhoitusaineen vähän haihduttua kengitettiin hevonen vielä loppuun. Kaikki maksut hoidettuani (tuli melko kallis reissu.. mutta jos vaan hevonen saatiin tuolla pelastettua ja sen oloa helpotettua, niin ei todellakaan ole rahassa mitattavissa) lastattiin Thalik traileriin ja ajettiin kotia. Tästä lähtien meidän autossa ei sitten pidetä heinäverkkoa saatavilla..

Tosin olivat sitä mieltä, että tuo olisi voinut tapahtua missä vaan, sattui nyt vaan huono tuuri, että se tapahtui trailerissa. Kotona laitoin ruunan karsinaan, jahka sen ensin moikkasi Liljaa karsinan oven yli! Lähdettiin viemään traileria takaisin omistajalleen ja tultiin vielä tallin kautta. Tilanne näytti rauhalliselta, Thalikilla olisi ollut vaan nälkä! Se sai kuitenkin olla ilman ruokaa tänäiltana, ihan varmuuden vuoksi. Ruuna vähän kateellisena katsoi, kun Lilja sai iltaruokaa..

Loppuhuomautuksena: Meillä ei edelleenkään pidetä heinäverkkoa trailerissa, ei millään hevosella!

3 kommenttia:

 1. Kiitos Outi!!
  Teillä päästiin onneks helpolla, meillä tukoksen kesto oli melkein 14h :/ Tuota kuljetuksen aikana heinän henkeen vetämistä tapahtuu ilmeisesti tosi usein! Ainakin mitä juteltiin ell kanssa, niin melkein joka raveissa (ja aika useasti ilmeisesti hiittireissuillakin) joku hevonen on sen tehnyt. Klinikka kun on ihan raviradan vieressä, niin onneksi saavat nopeasti hoitoa!

  Meille näyttäis tulevan vielä yksi mutka matkaan, sillä Jiipee on ilmeisesti yliherkkä penisiliinille!! En uskalla sitä enää piikittää, sillä kaulalla on ihan selkeää turvotusta ja koskea ei sais millään. Jätin ell soittopyynnön, mutta eipä ole mitään vielä kuulunut, huomenna heti aamusta taas puhelin ralli alkakoon... Onpa helkutin kiva! Muuten Jiipee on kyllä tosi reipas eikä kuumettakaan ole...

  VastaaPoista
 2. olin jo melkein unohtanut tän tapauksen..viimeksi ypäjällä ell piti luentoja ja puhui myös tästä. Liittyy syljen eritykseen ja joilla syljen eritys on vähäisempää ovat alttiimpia tälle...

  VastaaPoista
 3. Siis itseasiassa, Thalikillehan sattui tämä vielä uudestaan, olikohan se samana syksynä vai seuraavana..
  Tarhan vieressä oli puimuri, jota hevoset hyppäs edestakas karkuun. Vein hepat sisälle, karsinoissa oli iltaheinät jo valmiina. Thalik kerkes siinä kiihdyksissään vetäistä heiniä "väärään henkeen". Mutta reaktio oli pienempi kuin tuolloin ja hellästi hieromalla kurkkua sain tilanteen laukeamaan.

  Aika jännä, että heinäverkon pitäminen trailerissa on niin yleistä, jos kerran tuotakin sattuu noin useasti!! Mulle se oli kyllä kunnon säikähdys, että edes Papu ei saa heinäverkkoa mukaan traileriin ;)

  Toivottavasti sait Jiipeelle uudet lääkkeet =/ Meni heti ihan tosissaan putkeen sitten =S

  Merja, Thalikilla selkeästi liittyi vielä kiihtynyt olotila näihin. Eli se oli kovasti jännittynyt. Olis kyllä kiva tietää, et onko sillä myös tuota syljen vähäisempää eritystä vai oliko se tosiaan vain niin hätäinen syödessään!

  VastaaPoista