tiistai 17. joulukuuta 2013

Joulukalenteri, päivä 17

Täysiveriarabin rotumääritelmä

Säkäkorkeus 
Keskikorkeus on 147 - 155 cm, vaihtelua sekä ylös- että alaspäin voi esiintyä.

Väri 
Arabihevosen värit ovat kimo, rautias, ruunikko ja musta. Valkoiset merkit ja sekakarvat ovat yleisiä.

Tyyppi 
Rodussa on useita eri tyyppejä. Arabihevonen on yleisvaikutelmaltaan erittäin kaunis, jalo,elegantti ja ryhdikäs. Sillä on kevyet ja lennokkaat liikkeet. Luonteeltaan arabihevonen on eloisa, mutta sävyisä. Se on erittäin älykäs ja helposti oppiva. Arabihevonen on pitkäikäinen, kestävä, kärsivällinen ja sopeutuu helposti erilaisiin olosuhteisiin.

Pää 
Pää on pieni, kiilanmuotoinen ja suhteellisen lyhyt. Profiili kovera tai suora, otsa leveä ja korkea. Suuret, tummat silmät sijaitsevat kaukana toisistaan. Sieraimet ovat suuret ja pyöreät. Leukaperät ovat suuret. Silmänvalkuainen voi jossain määrin näkyä. Korvat ovat pienet, kaunispiirteiset ja usein kärjistä sisäänpäin kääntyneet. Oriilla on yleensä pienemmät korvat kuin tammoilla.

Kaula 
Kaula on pitkä, elegantisti kaartuva ja ylhäälle sijoittunut. Pään ja kaulan liittymä on pitkä ja kaareva.

Runko 
Arabihevosella on selväpiirteinen ja pitkä säkä, viisto lapa. Selkä on suhteellisen lyhyt ja lihaksikas. Rintakehä on hyvinmuodostunut ja runko tiivis. Lanne on lyhyt ja vahva. Lautanen on pitkä.

Jalat 
Jaloissa on suhteellisen pitkä kyynärvarsi, lyhyet sääriluut ja vahvat jänteet. Polvet ja kintereet ovat selväpiirteiset. Jalat ovat suorat, kuivat ja niissä on riittävä luusto. Koipi on leveä ja lihaksikas.

Kaviot 
Kaviot ovat kovat, pyöreät ja hyvälaatuiset.

Häntä 
Häntä on ylhäälle liittynyt, ja se kannetaan liikkeessä korkealla.

Karvapeite ja jouhet 
Iho on ohut ja karvapeitteessä on silkinhohtava loiste. Jouhet ovat silkinpehmeitä.

Liikkeet 
Käynti on irtonainen ja matkaavoittava. Ravin tulee olla erityisen kevyt, lennokas ja matkaavoittava. Lavan liikkeen tulee olla irtonainen ja aktiivinen. Takajalkojen liikkeen täytyy olla energinen ja kintereen tulee työskennellä voimakkaasti. Laukan tulee olla tasainen, elastinen ja tasapainoinen.
Arabianhevonen on yksi maailman vanhimmista roduista. Sen syntyhistoriaa kuvaavat monet uskomukset ja myytit, joista erään mukaan arabianhevonen tiivistyi aavikon tuulesta. Arabianhevosta on myös väitetty maailman kauneimmaksi hevosroduksi ja sitä se varmasti onkin, vaikka kauneus ei koskaan ole ollut sen jalostuksen päätavoitteita. Arabianhevoset elivät aikoinaan, jo parituhatta vuotta sitten, beduiinien korvaamattomana seuralaisena Lähi-idässä. Beduiinit pitivätkin hevosiaan hyvin suuressa arvossa, ja tarkalla jalostusvalinnalla saivat aikaan tämän pienen, kestävän ja herkästi tottelevan hevosrodun. He arvostivat kestävyyttä ja uskollisuutta, ja aikanaan arabianhevoset olivatkin erinomaisia sotahevosia. Etenkin tammat olivat beduiinien keskuudessa hyvin korkealle arvostettuja, ja arabianhevosten suvut olivat tiedossa hyvinkin pitkälle taaksepäin. Sukutiedot kulkivat suullisena perimätietona, harvemmin niitä kirjoitettiin ylös minnekään. Arabianhevosia oli jo näinä aikoina useita eri tyyppejä, kun jokainen beduiiniheimo jalosti rotua omaan suuntaansa.

Arabianhevonen on aikojen kuluessa jalostunut pieneksi, siroksi ja sitkeäksi hevoseksi. Se on herkkä ja vaatii rauhallisen ja ymmärtäväisen omistajan. Se on kuitenkin hyvin älykäs ja kestävä, ja arabin luottamuksen saavutettuaan on saanut itselleen elinikäisen ystävän. Islamin profeetta Mohammedilla oli hyvin suuri vaikutus arabianhevosen jalostukseen. Hän ymmärsi, että sotaa ei voiteta, ellei käytössä ole hyvärakenteisia, kestäviä ja uskollisia hevosia. Erään tarun mukaan hän piti arabitammalaumaa juomatta päiväkausia päästäen ne sitten järven rannalle. Juuri hevosten alkaessa juoda hän kutsui niitä, mutta sadoista hevosista vain viisi tammaa tottelivat kutsua janonsa unohtaen. Näistä viidestä tammasta kerrotaan arabien päälinjojen (kuhaylan, saglawi, hadban, abeyan(obeyan), hamdani) periytyvän. Oli tarinan todenperäisyys sitten miten tahansa, Mohammedin vaikutusta arabianhevosrotuun ei voida kiistää.

lähde Suomen Arabihevosyhdistys, http://www.sahy.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti