lauantai 8. lokakuuta 2011

Ähky


Thalik & Papu 14.10.2010
 Kaikki varmastikin sai alkunsa mun kuningasideasta... Olin viemässä hevosia perjantaiaamuna ulos, kun käännyin portilta takaisin. Miksi viedä hevoset tuonne rapalillukkoon, kun voi viedä ne navetan taakse laitumelle?! Vein ensin Thalikin ja sitten Papun. Thalik sai mennä loimitettuna, kun vähän tuuleskeli ja vettä oli luvattu illemmalle. Melkoinen myrsky oli kyl oikeesti..

Kuudelta hain jo hepat talliin, ettei tarvi tuolla myrskyssä olla kauempaa. Thalik ei mennyt syömään kuivia heiniä karsinassa, mutta en pitänyt sitä mitenkään outona - olihan se kuitenkin ollut laitumella päivän.

Yhdeksän jälkeen menin antamaan hevosille iltaruokia. Jo tallin pihalla ihmettelin, kun Thalik ei hörissyt - se on nimittäin melko takuuvarma merkki siitä, et kaikki on normaalia! Valot laittaessani päälle huomasin, et ruuna on makaamassa, kun ei näy hevosta. Aukasin karsinanoven ja kävin rapsuttamassa, et mikäs sulla nyt on. Heinät oli koskematta ja ruuna katseli mahaansa. Samantien se iski ajatuksiin, ähky.

Vein Iitan (joka oli mukana) sisälle, hain puhelimen ja kävin pukemassa kunnolla vaatetta päälle. Ja toteamassa isännälle, et Thalik on sairas. Loimitin ruunan, lähdin taluttelemaan sitä ja soitin samalla eläinlääkärin päivystykseen. Onneksi hän oli heti saatavilla ja lupasi tulla katsomaan tilannetta. Olisko mennyt 25 minuuttia soitosta, kun eläinlääkäri tuli paikalle. Thalik oli tosi apea, roikotti päätään vaan. Onneksi se kuitenkin karsinassa nousi ylös heti pyynnöstä (silloin kun lähdin viemään sitä ulos kävelemään).

Lämmöt, syke ja limakalvot oli normaalit. Peräsuolessa ei tuntunut tukoksia tms.
Ruuna sai kipulääkkeen ja sitten ruvettiin kokeilemaan letkutusta. Siihenpä se apea hevonen heräsi, ei puhettakaan, että olis letkua saatu nenään =/ Isäntä kävi navetassa iltatarkastuksella ja tuli auttamaan.
Miehen voimilla se pää pysyikin paremmin alhaalla, mutta ekalla kerralla ruuna teki jonku ihme loikan, jonka seurauksena minä lensin kaaressa lattialle O.o Thalik rupes samantien hörisemään ihan hirveän huolestuneena. Tätä ei ehkä kukaan usko, mutta se ihan varmasti säikähti satuttaneensa mua. Oli se niin hätääntyneen kuuloinen! Ja ihme ja kumma, kun nousin ylös ja yritettiin uudelleen, niin saatiin työntää se letku nenään ilman pelleilyä! Mamin ponsku <3

Letku ei meinannut millään mennä ruokatorveen, mutta muutamien yritysten jälkeen se sinne saatiin. Ensin meni vettä, sitten parafiiniöljyä - eläinlääkärin lapun mukaan sitä meni 2½ litraa. Mahalaukussa ei tuntunut olevan painetta. Letkutuksen jälkeen lähdin vielä kävelyttämään Thalikia, eläinlääkäri keräsi kamppeensa ja käski soittaa, jos parannusta ei tapahdu. Totesi vain, että muuta ei oikeastaan voi enää tehdä, että toivottavasti auttaa. Ja olin tyytyväinen eläinlääkäriin, ei olis varmaan parempi päivystäjä voinut sattua, mitä tämän alueen lääkäreitä tiedän ;O)

Puoliltaöin totesin, ettei mitään järkeä myrskyssä talutella ruunaa, joka ei selvästikään tykänny kelistä ;D Vein sen karsinaan ja niin paljon se oli piristynyt, että rupesi ruokakuppia tutkimaan ja heinänkorsia napsimaan (niitä vähiä, mitä en saanut kerättyä pois). Siitä hyvillä mielin tohdin jättää sen muutamaksi tunniksi.

Kahdelta kävin katsomassa tilannetta, tervetulohörinät sain (plussaa! Eli normi-Thalik!), ruuna oli pystyssä, mutta ei kakkaa. Lähdin jatkamaan unia ja hupsheijjaa - nukuin kahdeksaan asti O.o Isäntä oli kuulemma arvannut sen jo yöllä, etten mä jaksa aamulla nousta ;O) Kun mulla ei ollut herätystä, koska Iita on herättänyt mut aamuisin ;D Joko olin tosi väsynyt tai sitten se ei vinkunut aamulla?! Nousin kyllä niinku raketti sängystä, itkuhälytin päälle, Iita käymään ulkona ja Thalikia vilkaiseen. Kaikki hyvin muuten, mut en nähnyt kakkaa vieläkään. Sitten täysiä navetalle ;D Kerkesin sentään vielä puoleksi tunniksi hommiin, kyllä sitä näemmä musta jotain apua on, kun normaalisti on aiemmin lähdetty pois ;O)

Navetan jälkeen hain Thalikin kävelylle. Ajattelin vähän vielä kokeilla kävelyttää sitä, ennenkuin soitan eläinlääkärille. Varmaan puoli tuntia käveltiin, sitten luovutin. Meinasin tuoda sen talliin ja lähteä hakemaan puhelinta sisältä. Siinä vaiheessa huomasin, että ei ole todellista, kyllähän siellä karsinassa oli kakka! Se vain oli Thalikin takajalkojen kohdalla, kun lähdettiin ulos, niin en huomannu! Helpotus! Kun ruuna oli muutenkin normaali itsensä, ajattelin ettei eläinlääkäriä tarvitse soittaa enää. Vein Papun takapihan aitaukseen - onneksi jätin talvitarhan omakseen ja siitä tein portin isommalle alueelle! Nyt pystyin päästämään Papun sinne taakse, laittamaan portin kiinni ja Thalik joutui sai olla siinä tarhassa, missä ei kasva mitään :P Vein Papullekin oman vesiastian ja heinää hevosille, Thalik luonnollisesti sai vähäsen vaan.

Iltapäivällä kävin viemässä heinää hevosille, hörinät sai jopa Papulta nyt! Raukat vaan vähän eksyksissä, kun eivät pääseet yhdessä, siellä ne nökötti vierekkäin vaikka oli aita välissä!

Illalla hain seiskalta hepat sisälle ja annoin pikkutupot heinää. Toivottavasti tämä oli nyt tässä, eikä tarvi ikinä enää tutustua ähkyn hoitoon...

2 kommenttia:

 1. *klik en tykkää-nappia :/
  Onneks selvisitte säikähdyksellä!

  VastaaPoista
 2. No onneks!
  Tänään tiistaina päästin hepat samaan aitaukseen, vaan vaikka Thalik on ollu jo ihan oma itsensä, niin ei se viel aivan ole. Nimittäin kun heinät oli liikaa yhdessä läjässä (vaikka levällään), niin ei se halunnut mennä sinne Papun kans taisteleen niistä. Eli kun Papu luimisti, niin Thalik siirtyi hiljalleen takavasemmalle.
  Pitänee huomenna päiväheinätkin viedä kunnolla eri läjiin siis. Kuitenkin Papun kans Thalik saa kävellä enemmän mitä yksin tarhatessaan ;D

  VastaaPoista