lauantai 24. joulukuuta 2011

Luukku 24: HYVÄÄ JOULUA!!24.12.1999
Halusin kirjoittaa myös tästä joulusta vuosia taaksepäin! Se oli oikein epäonnen aatto!
Ensin menin tallille, jossa hevoseni Johnny asui. Oli plussakeli, katolta oli tullut lumet tallin oven eteen enkä saanut ovea auki!! Lapio oli tietenkin sisäpuolella ovia xD Aikani potkin ja tongin hakea, hikipäässä tietenkin, niin sain sen verran raotettua ovea, että pääsin lapioon käsiksi. Sitten alkoi armoton kaivaminen siihen hankeen, että saisi oven auki!!
Kun hikimärkänä sain oven auki, niin pääsin viimein talliin ja hoitamaan hevosta! Tarkoitus oli tehdä "ikimuistoinen Joulumaasto". No selkeästi siitä se tuli, kun muistan sen vieläkin!
Olin saanut tutulta lainaan sellaiset HappyMouth-omppukuolaimet, ne oli kolmipalat ja suoralla suuosalla. Ajaessa ne toimi tosi hyvin, mutta ei sitten ratsastuksessa ;D Eli hevonen oli raskas suustaan. Sitten, kun viimein päästiin yhdelle tielle, jossa tarkoitus oli käydä piiitkä lenkki, niin siellä oli joku auto keskellä tietä!! Ei ihmisiä missään eikä ohi päässyt =( Ei auttanut kuin tulla liian aikaisin takaisin. Kaiken lisäksi Johnnylla oli koko ajan hervottomat tierat kavioissa, se liukasteli jäisellä tiellä. Tapojansa vasten se vielä säikkyi ja pelkäsi kaikkea mahdollista ja mahdotonta xD
Se oli sellainen ikimuistoinen joulumaasto, ensimmäinen laatuaan :D

24.12.2003 keskiviikko
Jouluaatto =O)
Aamutalli, -10 astetta pakkasta. Käytiin heti aamusta ratsastamassa 70 minuutin lenkki. Kulkuset vain kilisi, kun ravailtiin pitkin Vanhankirkon kylää ;O) Ihana lenkki, tosin loppumatkalla alkoi kova lumipyry, joka tuli kuin piikkeinä naamaan.. Loimitettiin pollet ja vietiin laitumelle. Siivosin ja tein muutkin tallihommat valmiiksi. Illalla hepat talliin klo 20.30 ja hoidettiin. Beltsu sai multa uuden harjan (sini-valkoisen!) lahjaksi ja Jaanalta heppanamuja.

24.12.2004 perjantai
Jouluaatto =O)
Aamulla menin vähän myöhemmin tallille. Belinda sai multa tonttulakin ja Paso heppanamuja! Laitettiin hevoset joulumaastokuntoon (eli kulkusia ja muuta kivaa) ja lähdettiin ratsastamaan. Tehtiin 1h 15 min rento lenkki, sellaista rauhallista köpsyttelyä. Moni vastaantuleva autoilija hymyili ja aika moni nosti kättäkin =O) Taidettiin olla hauskannäköisiä, varsinkin etuhevonen Belinda tonttulakki päässä ;O) Lenkin jälkeen hoidettiin hevoset ja laitettiin niille loimet päälle. Järkyttävä tuuli =/ Päästettiin hevoset tarhaan ja tein sen jälkeen vielä tallihommat. Illalla oltiin mun vanhemmilla niin myöhään, että Jaana otti hepat talliin ja antoi iltaruoat.

24.12.2005 lauantai
Jouluaatto!
Yhdeksän aikaan tallille. Laitettiin Jaanan kans hepat Joulumaastokuntoon, eli normaalivarusteiden lisäks Thalik sai tonttulakin päähänsä ja kulkuskauluksen kaulaansa :D Oli nollakeli, joten tieras ihan hirveästi. Lähdettiin käymään "naapurikylässä" eli Vanhallakirkolla. Thalik oli taas tanssivaisella päällä ;O) Meitä vastaan tuli miljoona lumitraktoria, joita pelättiin välillä ihan vähän ja välillä sitten vähän enemmän. Lumilingolla varustettu kun tuli vastaan, tulin Thalikin selästä alas. Mammanpoikahan seisoi kuin nakutettu mun vieressä, vaikka pelotti =O) Lenkki meni tieroja lukuunottamatta kivasti =O) Tullessa käveltiin viimeinen reipas kilometri hevosten kanssa. Lenkillä meni jopa 1 h 10 min. Tallissa hevoset sai herkutella porkkanoilla ja heppanamuilla. Loimitettiin vielä pollet ja vietiin ne ulos. Tein tallihommat siinä vielä valmiiksi ja vein hevosille tarhaan heiniä. Illalla ajelin suoraan Toholammilta vähän puoli yhdeksän jälkeen ottamaan hevoset talliin ja antamaan niille iltaruoat!

24.12.2006 sunnuntai
Jouluaatto! Aamutalli ja hommien teko, +1 astetta lämmintä. Hevoset sai "joululahjaksi" ruokiensa sekaan porkkanoita ja omenoita, koko joulunajan! Tallille mennessä satoi vettä, onneks se sitten loppui jossain vaiheessa. Kävin ratsastamassa Thalik-tontulla 40 min käyntimaastolenkin. Eipä pystynyt muuta tekemään, tiet on kovia eikä lunta juurikaan ole =/ Kiva lenkki silti, yritin muistella eri joululauluja xD Onneks kukaan ei kuullut, vai kuuliko :O Lenkin jälkeen hevoset ulos ja heinät myös. Illalla olikin jo -4 astetta pakkasta. Puoli kymmenen, kymmenen aikaan hoitamassa hevoset talliin ja ruokkimassa, kun tultiin Joulun vietosta.24.12.2007 maanantai
JOULUAATTO! Aamutalli ja hommien teko, laitoin vedet ja heinätkin talliin valmiiksi, kun aina menee aattoiltana niin myöhään ;O) Tuulee tosi ilkeästi, hepoille loimet päälle. Hain havuja hevosten karsinaverkkoihin! Illalla ajeltiin suoraan Toholammilta joskus klo 21 aikaan ottamaan hevoset talliin ja ruokkimaan. Hota puhisi ja puhkui, kun ihmetteli havuja :D Porkkanoita ja omenoita on tänään hepat syöny jouluaterialla ;O)

24.12.2008 keskiviikko
Jouluaatto! Aamulla tallille, hevosten ruokinta (jouluextrana omenoita ja porkkanoita!) ja karsinoiden siivous.
Thalik ratsastuskuntoon, normivarusteiden lisäksi kulkusia kaulaan ja tonttulakki hepalle päähän! Ja eikun liikenteeseen! Heti alkumatkasta tuntui, että tänään voipi olla ruunalla temppupäivä ;O) Se käveli, mutta joka askeleella tuntui, että jätkä vain odottaa oikeaa hetkeä pyörähtää ympäri! Ja tulihan se, kun ojanpientareella oli pieni pusikko.. Sopivasti näkyi autokin tulevan, sain hepan yhdelle pellolle. Siitä takaisin tielle, ei mene, niin ei mene! Tulin alas ja talutin pätkä, kiipesin selkään ja taas sama homma, kääntyi ympäri. Sitten se luovutti, antoi kääntää menosuuntaan takaisin ja matka jatkui.
Loppulenkistä ei enää tehnyt tyhmyyksiä, vaan aika jännittynyt oli koko matkan. Laukassa raukkaa häiritsi, kun tonttulakki heilui korvien välissä x) Yritti välillä ravistaa sitä pois! Joka ikisen talon kohdalla haisi kinkku, nami!! Mulla oli taas turhan paksu takki päällä, pikkasen tuli hiki ;D 50 minuutin lenkki tuli, aivan soppeli :D
Lenkin jälkeen hoidin Thalikin, loimitin ja vein ulos. Harjasin myös Hotan ja loimitin, ihan vain sillä, että illalla kuitenkaan ei ihan heti ehdi tallille, niin ei ainakaan tarvi ikkunasta katsoa ja tuskailla, jos tuleekin enemmän pakkasta tai lunta tai vettä tai mitä nyt voi tullakaan!
Tein vielä loput hommat, kannoin vedet ja laitoin heinät valmiiksi. Kävin kotosalla ja tultiin vielä Jannen kans takas anoppilaan syömään riisipuuroa. Thalik oli hassu, kun ikkunasta katsoin, niin se söi ja sitten se käänsi perseensä heinätelinelle ja jäi siihen seisomaan! Aivan niin kuin se olisi ajatellut, että "kun en näe sitä, sitä ei ole olemassa eikä tarvitse syödä koko aikaa!"
Illalla ajeltiin suoraan Toholammilta Joulun vietosta tallille klo 21. Hain hevoset talliin, otin loimet pois ja ruokin ne.

v. 2008
24.12.2009 torstai
Hauskaa Joulua =)
Aamulla -12 astetta pakkasta. Aamutalli, hevosille varmuuden vuoksi markiisiloimet päälle, kun ei tiedä, mihin aikaan ollaan illalla hoitamassa ne takaisin talliin. Eikä haittaa, vaikka olis sitten kylmä ilma, tarkenevat edes! Tein kaikki tallihommat valmiiksi, vesiä ja ruokia myöten.
Laitoin myös ylimääräisestä joulukuusesta (joka sekin pitäisi viedä tarhaan!) havuja hevosten karsinoiden verkkoon kiinni.
Ehdittiinkin käydä monessa paikassa tänään, ensi vuonna pitää kyllä hoitaa lahja-asiat valmiiksi jo ennen aattoa, eikä viedä niitä vasta aattona ;O)
Lunta sateli koko päivän.
Illalla ajettiin suoraan iskältä tallille hoitamaan hevoset sisälle klo 21 aikaan. Otin loimet pois ja päästin talliin ja annoin kaurat.

24.12.2010 perjantai
Aattoaamuna hevosten hoito ulos, Thalik toppiksen + kaulakappaleen kanssa, Papu ilman. Pakkasta oli “vain” -17 astetta! Sinänsä erilainen aatto (no viimevuoden raskausjoulua lukuunottamatta ) ettei päässyt joulumaastoon Thalikin kanssa No ensi vuonna sitten.. Ja Papu kans mukana! *toivossa on hyvä elää!*
Aamuheinät.
Puolen päivän jälkeen kävin heittää päiväheinätkin, kun lähdettiin Toholammille syömään.
Illalla siivoamassa karsinat ja hoitamassa hevoset talliin. Sitten sisälle lohkoamaan omenoita ja porkkanoita hevosille ja vähän kaneillekin Kävin vielä ruokkimassa hevoset ja pupuset, saivat jouluaterian =)
Ai niin, Papulle saan ensi viikolla sen joululahjan, lilan Cottage Craftin padihuovan
Ja itse sain eilen (siis itseltäni ) vaaleanpunaisen Pikeur-fleecetakin ;D

3 kommenttia:

 1. "Sinänsä erilainen aatto (no viimevuoden raskausjoulua lukuunottamatta ) ettei päässyt joulumaastoon Thalikin kanssa No ensi vuonna sitten.. Ja Papu kans mukana! *toivossa on hyvä elää!*"

  NO??? ;)

  VastaaPoista
 2. Kröhöm, no jos sitten ensi vuonna??
  Pitäähän sitä olla haasteita ;D
  Eli ei ehtinyt tänä vuonna ratsastaa Papulla - eikä Thalikilla!
  Mutta muuten on ollut ihanan rauhallinen joulu =)

  VastaaPoista
 3. Hyvää joulua teille kaikille, myös karvasille kavereille!:)

  VastaaPoista